ja nie mam serduszkowej ale możesz wypróbować albo ten: http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/przepis-na-gofry/ albo ten z mojego bloga ^^ :http://desiccated-coconut.blogspot.com/2011/08/whole-grain-waffles.html
Ją mam świetny przepis na takie gofry, jak chcesz to potem ci napisze bo. Teraz nie ma mnie w domu, a sniadanko i tak smakowite, uwielbiam dżem pomaranczowy :)!
Ja mam przeps na razowe, ale doskonałe są również z mąki zwykłej: /"Mała szkoła pieczenia" ok. 10 gofrów/ 125 g masła 50 g cukru szczypta soli 4 jajka 250 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 220 ml maślanki (czasem daję 200 jak mam rzadką, lub zmieniam na gęsty jogurt wtedy daję 250ml)
suche składniki mieszam, mokre delikatnie ubijam, łączę wszystko i do gofrownicy czasem też robię tak, że zmiejszam proporcje 4-ro krotnie i wtedy wychodzi ok 3 gofry, dzielę się z kimś lub mrożę, po odmrożeniu to chyba jeszcze lepsze. Najlepsze na maślance! POLECAM ! Jeszcze nigdy mi się nie rozwarstwiły : )
Dokładnie, uśmiech na buzię i dzień od razu będzie lepszy :) Ja chyba pierwszy raz od...dawna nie pokłóciłam się dzisiaj rano z mamą. To chyba wizja wyjazdu tak na mnie działa :D
na jedną porcję: - 50g mąki (zwykle używam pełnoziarnistej) - 1/3 szklanki mleka lub maślanki - 1 łyżka masła lub margaryny - 1/2 jajka - 12 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta sody - coś do posłodzenia: trochę fruktozy, cukru etc. - do smaku
Sypkie składniki wymieszaj w jednej miseczce, mokre (masło rozpuść) w drugiej, potem połącz na gładką masę. Do nagrzanej gofrownicy uprzednio natartej olejem wlej masę i poczekaj kilka minut, aż się upieką. Potem możesz jeszcze chwilę je zostawić, żeby nabrały chrupkości. Z tego przepisu wychodzi na całą serduszkową porcję i zwykle jeszcze około 2 serduszka.
A kto wstaje o 6 ??? Ja :D Ja codzienie wstaje o tej godzinie :D Gofry pierwsza klasa ;D
OdpowiedzUsuńteż dzisiaj wstałam o 6 i nie mogłam się uspać ;<
OdpowiedzUsuńwydrążyłam tylko gniazda nasienne z jabłka, pokroiłam w plasterki i tak, właśnie maczałam je w cieście i na patelnię ;)
Też kiepsko zaczęłam niedzielę, ale śniadanko zawsze poprawia humor ;)
OdpowiedzUsuńja nie mam serduszkowej ale możesz wypróbować albo ten: http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/przepis-na-gofry/ albo ten z mojego bloga ^^ :http://desiccated-coconut.blogspot.com/2011/08/whole-grain-waffles.html
OdpowiedzUsuńa kto nie śpi z soboty na niedzielę? ;PP nie narzekaj. I tak! ja chcę cię zjeśc śniadaniowy stworze z drugiego zdjęcia! :D
OdpowiedzUsuńa ja się dziś nie wyspałam, mmm pyszny gofr:P i narobiłaś mi ochotę na gofra...:P
OdpowiedzUsuńpiękne goferki :D
OdpowiedzUsuńbędzie lepiej!
OdpowiedzUsuńI tak, chcę goferka zjeść ;)
Ją mam świetny przepis na takie gofry, jak chcesz to potem ci napisze bo. Teraz nie ma mnie w domu, a sniadanko i tak smakowite, uwielbiam dżem pomaranczowy :)!
OdpowiedzUsuńJa mam przeps na razowe, ale doskonałe są również z mąki zwykłej:
Usuń/"Mała szkoła pieczenia" ok. 10 gofrów/
125 g masła
50 g cukru
szczypta soli
4 jajka
250 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 220 ml maślanki (czasem daję 200 jak mam rzadką, lub zmieniam na gęsty jogurt wtedy daję 250ml)
suche składniki mieszam, mokre delikatnie ubijam, łączę wszystko i do gofrownicy
czasem też robię tak, że zmiejszam proporcje 4-ro krotnie i wtedy wychodzi ok 3 gofry, dzielę się z kimś lub mrożę, po odmrożeniu to chyba jeszcze lepsze. Najlepsze na maślance! POLECAM ! Jeszcze nigdy mi się nie rozwarstwiły : )
Dokładnie, uśmiech na buzię i dzień od razu będzie lepszy :)
OdpowiedzUsuńJa chyba pierwszy raz od...dawna nie pokłóciłam się dzisiaj rano z mamą. To chyba wizja wyjazdu tak na mnie działa :D
Gofry! Właśnie, jutro muszę je zrobić :)
Ja mam, ja mam, bo też jestem dumną posiadaczką takowej gofrownicy. Jakby co, podam przepis, ale daj znać, czy jesteś zainteresowana :)
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy.
Usuńna jedną porcję:
- 50g mąki (zwykle używam pełnoziarnistej)
- 1/3 szklanki mleka lub maślanki
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 1/2 jajka
- 12 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
- coś do posłodzenia: trochę fruktozy, cukru etc. - do smaku
Sypkie składniki wymieszaj w jednej miseczce, mokre (masło rozpuść) w drugiej, potem połącz na gładką masę. Do nagrzanej gofrownicy uprzednio natartej olejem wlej masę i poczekaj kilka minut, aż się upieką. Potem możesz jeszcze chwilę je zostawić, żeby nabrały chrupkości. Z tego przepisu wychodzi na całą serduszkową porcję i zwykle jeszcze około 2 serduszka.
Proszę bardzo :)
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ;)
Usuńmuszę w końcu nazbierać na gofrownicę ,bo ciągle mam ją w planach .. tym bardziej jak widze takie śniadania to aż mi ślinka cieknie ;D
OdpowiedzUsuńO, dawno jadłam gofry.. wyśmienicie się prezentują :) Też dziś wstałam po 6 :D
OdpowiedzUsuńgoofry <3 pychotka!
OdpowiedzUsuńja mam 14 sierpnia... będę trzymała kciuki :)
Na pewno nie ja! Ja nie wstaje o takiej porze. 6 rano gardzę nawet w roku akademickim, nie ma bata nie wstanę! O 6 to ja mogę się spać położyć :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności fundujesz!
To zwykła kruszonka do której dodałam po prostu wiórki kokosowe. Polecam.
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam gofrownicy do serduszek, więc nie pomogę. Ale twoje wyglądają bajecznie z tymi owockami i twarożkami.
OdpowiedzUsuńmarzą mi się takie serduszkowego gofry!<3
OdpowiedzUsuńMniaaaaaam, ja zjem <3
OdpowiedzUsuńDon't worry, mój dad też ma podobno charakter podobny do mojego i to dlatego kłócimy się bez przerwy xD
Ja chcę zjeść, chcę gofera :P
OdpowiedzUsuń