czwartek, 2 sierpnia 2012

Tort bezowo-kawowy z borówkami i jeżynami

W mojej rodzinie największym powodzeniem cieszą się wszelkie wypieki kawowe (do niedawna nie piłam w ogóle kawy i nie mogłam pojąć tej miłości, teraz na szczęście już się to zmieniło), dlatego jak piekę dla bliskich mi osób to wiem, że coś z kawą na pewno trafi w ich kubeczki smakowe. Na obecne pogody wskazane jest też coś lekkiego, a nie biszkopty z ciężkimi kremami (chociaż to też zapewne spotkałoby się z aprobatą), więc po raz pierwszy zdecydowałam się na upieczenie bezowych blatów (tortów bezowych też nie jadałam do tej pory:D). Rodzice byli w siódmym niebie, bracia poprosili o dokładkę, a i mnie zasmakował:)


Bazowałam na tym przepisie, ale zdecydowanie zmniejszyłam ilość cukru


Bezowe blaty:
6 białek
100g cukru pudru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny


Najpierw przygotowałam sobie 3 papiery do pieczenia z odrysowanymi kółkami o średnicy 22cm. Włączyłam piekarnik, żeby nagrzał się do 140 stopni. Białka z odrobiną cukru pudru ubiłam na sztywną pianę. Stopniowo zaczęłam dodawać cukier puder delikatnie ubijając, na sam koniec lekko wmieszałam skrobię i sok z cytryny. Masę podzieliłam na 3 równe części i wyłożyłam na kółka, wyrównując wierzch. Piekłam ok.1h, po czym wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwi i zostawiłam do wyschnięcia na kilka godzin.



Masa kawowa:
300ml śmietanki 36%
250gr serka mascarpone
2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1 łyżce wody
1 łyżeczka cukru pudru


Uprzednio schłodzoną śmietanę i mascarpone wymieszałam z cukrem pudrem, dolałam rozpuszczoną kawę i szybko wymieszałam. Masa od razu nadaje się do przełożenia.






Do dekoracji użyłam borówek i jeżyn, które idealnie komponują się z kawowym posmakiem (początkowo chciałam wykorzystać maliny, ale niestety ich brak na targu zmusił mnie do zmiany planów, nie żałuję:))





Dołączam przepis do akcji:

11 komentarzy:

  1. wygląda wspaniale! uwielbiam kawowe desery ;) wykorzystam przy najbliższej okazji ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam kawowe wypieki!
    Pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez cudnie wyglada ten torcik :) zostal jeszcze kawalek?:>

    OdpowiedzUsuń
  4. tort wygląda genialnie !
    nigdy takiego nie jadłam : ))

    OdpowiedzUsuń
  5. w końcu przepis na ten przepyszny tort ;D
    jak będziesz jeszcze go robić to pamiętaj o mnie ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuje;* mam nadzieję że i na koleżanke przyjdzie czas;)

    OdpowiedzUsuń
  7. jestes moim kuchennym mistrzem! <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Kawę piję tylko zbożową, ale toort wygląda przeznakomicie *-*.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapraszam, zostałaś przeze mnie otagowana w poście http://relishingmeals.blogspot.de/2012/08/20-friday.html

    OdpowiedzUsuń